Izjemno! S tem izrazom lahko najustrezneje opredelimo rezultate naših učencev na letošnjih tekmovanjih iz znanja zgodovine. Štiri zlata zgodovinska državna priznanja v enem samem šolskem letu so dosežek, s katerim se ne more pohvaliti nobena slovenska OŠ, tudi največje med njimi ne.

Pot naših učencev do takšnega uspeha ni bila ne kratka in ne enostavna. Pričela se je s poglabljanjem v literaturo že kmalu po pričetku šolskega leta. 5.12.2017 se je na šolskem tekmovanju v znanju zgodovine pomerilo 26 učencev 8. in 9. razredov OŠ Lenart. Najuspešnejši med njimi so bili Martin Zadravec, Matjaž Župec, Neža Ožinger, Maja Muršec, Jurij Šuman in Maša Harl. Prejeli so bronasta priznanja in se uvrstili na območno tekmovanje. Bronasta priznanja so ob njih prejeli tudi Luka Smonkar, Gala Župec in Laura Župec.

Območno tekmovanje je potekalo 1.2.2018 v Pesnici. Udeležilo se ga je 70 učencev mariborske regije, na državno tekmovanje pa je vodilo prvih 8 mest. Kar 5 od teh mest so osvojili učenci OŠ Lenart – Martin, Matjaž, Maja, Jurij in Neža. Prav vsi naši učenci, tudi Maša, so osvojili srebrna območna priznanja, namenjena le najboljšim v regiji.

Državno tekmovanje je potekalo 17.3.2018 v Ljubečni pri Celju. Udeležilo se ga je najboljših 114 mladih zgodovinarjev Slovenije. Prav vsi so se intenzivno pripravljali in upali na osvojitev zlatih priznanj, a ta so bila namenjena manj kot polovici med njimi. Osvojili so jih kar štirje naš učenci – Jurij, Matjaž, Martin in že drugo leto zapored Neža. Velik uspeh je dopolnila Maja s srebrnim državnim priznanjem.

Pohvale za izjemen dosežek pa lahko gredo kar celotni letošnji generaciji 8. in 9. razredov naše šole, ki so tekmovalno tematiko »Življenje v predmarčni dobi na Slovenskem – 200 let od zadnje velike lakote« vztrajno in podrobno preštudirali in se pogumno spopadli z izzivi. S svojimi rezultati so pred naše naslednje generacije prav gotovo postavili zelo visoke cilje in pričakovanja, čeprav nas dejansko naši učenci v zadnjih petih letih prav vsako leto razveseljujejo z zlatimi zgodovinskimi državnimi priznanji.

Ob vseh zapisanih rezultatih pa seveda ne smemo pozabiti še na zgodovinski kviz na temo osamosvajanja Slovenije, ki ga je v novembru 2017 organiziral Vojaški muzej Slovenske vojske iz Maribora in kjer je naša ekipa v postavi Matjaž Župec, Martin Zadravec in Filip Rojs premagala vso konkurenco iz bližnje in daljne okolice.

Iskrene čestitke!!!

                                                                          Mentor: Bernard Petek

Najboljši mladi zgodovinarji v Sloveniji – Matjaž, Martin, Jurij, Maja in Neža.

(Visited 34 times, 1 visits today)